Finland överväger folkomröstning om utträde ur euroområdet

publicerad 23 november 2015
Finländarna börjar bli trötta på att betala för andra

Finlands parlament kommer att överväga om en folkomröstning skall hållas för att landet skall träda ur euroområdet och återinföra den finska marken.

Initiativtagaren till folkomröstningen är Finlands före detta utrikesminister och europarlamentarikern Paavo Väyrynen.

På fyra månader har Paavo Väyrynens initiativ samlat över 50 000 underskrifter, vilka behövs för att kunna tas upp i parlamentet.


Annonser:


Väyrynen förespråkar en folkomröstning om Finlandsutträde ur euroområdet med syfte att återinföra Finlands nationalvaluta, finsk mark. Enligt Väyrynen blir finländarna dåligt informerade om de negativa konsekvenserna av medlemskapet i euroområdet.

– Någon folkomröstning om Finlands medlemskap i euroområdet har aldrig hållits. Parlamentet presenterades aldrig ett lagförslag om detta, utan enbart regeringens utlåtande. Regeringen framställde medlemskapet i euroområdet i rosenrött även man var fullkomligt medveten om risker och negativa konsekvenser.

 

se.sputniknews.com
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.