EU ska förbjuda olja från Ryssland

Det nya kalla kriget

publicerad 6 maj 2022
- av Jan Sundstedt

EU-kommissionen ska nu fasa ut oljeimporten från Ryssland inom sex månader i ett sjätte sanktionspaket. Det är dock oklart om man kommer få samtliga EU-stater med sig.

Vi kommer att fasa ut oljan på ett ordnat sätt, så att vi på samma sätt är väldigt försiktiga med vad effekten blir för den globala marknaden, menar kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Förbudet för EU-staterna ska även innefatta bensin och andra raffinerade produkter. Samtidigt har man beviljat undantag för Ungern och Slovakien som till 58 respektive 96 procent får sin olja från Ryssland.


Annonser:


Cirka 26 procent av Europas olja kommer från Ryssland medan siffran i Sverige ligger på runt tio procent.

Det ökade energi-embargot förutspås orsaka stora kostnads- och prisökningar i Europa. Bland annat Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, konstaterar att transportkostnaderna kommer att bli högre för EU. Han tror dock inte att sanktionerna kommer att ha någon större påverkan på Ryssland eftersom efterfrågan på olja är hög.

De kan troligen öka sina leveranser till Asien, däribland Indien och Kina. Japan skulle också kunna bli en större köpare av rysk olja, säger Kopfer.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.