Ekonomi

En tredjedel av biståndspengarna försvinner i korruption

Biståndsorganisationen Sida har vid upprepade tillfällen under åren kritiserats för att ha dålig kontroll över hur de svenska skattepengarna används. Nu är man åter i blåsväder.

En tredjedel av alla biståndsmedel uppskattas försvinna i korruption. Det menar antikorruptionsrevisorn Louise Brown. Hon intervjuas av AB. Sida har just stoppat bistånd för hundratals miljoner till en av myndighetens största mottagare.
Det är inte första gången vi har haft den här diskussionen om just Sida och deras arbetssätt, vad som är acceptabelt eller inte“, säger Brown.

Utvecklingsfonden AECF (African Enterprise Challenge Fund) stoppas från att ta emot svenska skattepengar från Sida. Det har framkommit att dess VD bland annat har tagit ut en månadslön på 245.000 kronor.

Det rör sig om en oproportionerligt hög lön i synnerhet som fonden har sitt säte i Kenya. Sida har även betalat fondchefens golfmedlemskap.

Sida får hård kritik även av Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s internrevision. Hon beklagar, att Sida inte begär en återbetalning och säger till AB: ’Noll koll! Det är fullständigt parodiskt och naivt.’

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • bistånd
  • Sida