Ekonomer om prisökningarna: ”Ingen slump att odlingsintresset ökar”

Det nya kalla kriget

publicerad 10 maj 2022
- av Sofie Persson

Utdraget krig i Ukraina, sanktioner mot Ryssland och bankernas räntehöjningar fortsätter att göra det dyrare för svenskarna att leva, konstaterar privatekonomer som även noterar att allt fler nu tänker i banor av självförsörjning för att komplettera sin ekonomi.

Många är de som anmärkt på att det snabbt blivit så att kostnaderna för el, drivmedel och mat på kort tid har ökat rejält i Sverige. Américo Fernández, privatekonom på SEB, bedömer att en familj i villa med medelinkomster enligt försiktiga beräkningar kan komma att få ytterligare ökade kostnader på runt 4500 kronor i månaden förutsatt att kriget och sanktionerna mot Ryssland fortsätter – något som gör att drivmedel och elpriser kommer att fortsätta stiga vilket påverkar hela ekonomin med ökade kostnader och priser.

Det är en kännbar kostnad för många, konstaterar han till TT.


Annonser:


Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, konstaterar vidare att många kan komma att behöva nyttja sparpengar framöver även mot bakgrund av bankernas räntehöjningar. Wörmanns beräkningar av bolåneräntorna innebär att varje procentenhet som boräntan ökar innebär 14 000 kronor mer om året, om räntan är 1,4 procent i dag och bolånet på 2 miljoner kronor.

Hon pekar också på att odlingsintresset ökat bland svenskarna och att det knappast är en slump att fler börjat tänka i de banorna mot bakgrund av de skenande matpriserna.

Det är bra att tänka att vi ska bli mer självförsörjande, både i vår personliga ekonomi och i Sverige, menar Wörmann.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.