Priserna på kakao har fördubblats sedan årsskiftet och spås snart bli ännu dyrare. Experter talar om ”panik” på marknaden och att man står inför en ”oundviklig chokladkris”.
I början av året kostade ett ton kakao drygt 4 200 dollar, ett pris som i slutet av mars ökade till över 10 000 dollar per ton. Orsaken till att priserna på kakao gått upp är en global brist på kakaobönor. De största producenterna har drabbats av torka, bränder och även en hel del sjukdomar på plantorna. Enligt uppgifter ska det ha varit tre dåliga skördar i följd.
– Det är den främsta anledningen till att priserna har skjutit i höjden, säger Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker på Swedbank, till Bonniertidningen Expressen.
Guan Chong, en av världens största kakaoförädlare, menar att alla nu har ”panik” på marknaden. Javier Blas varnar för att ”chokladens härdsmälta är på väg”, i en artikel på finansnyhetssajten Bloomberg.
Dyrare än koppar
”Vi står nu alla inför den oundvikliga chokladkrisen. Under de närmaste åren kommer marknadskrafterna att återställa balansen på marknaden, men alla måste vara beredda på några år med högre priser”, skriver han.
Priserna på kakao, och därmed även choklad, förväntas att fortsätta öka. Kennemar anser att det är ”lämpligt” att som konsument börja bunkra kakao och choklad.
– Jag tror att det kan komma mer prishöjningar om de här höga priserna blir bestående. 10 000 dollar per ton är dyrare än att köpa koppar. Så ja, det är bra att kunna bunkra upp, säger han.