Bonnierfamiljen utökar sin dominans – köper stor lokalmediekoncern

publicerad 8 februari 2019
- av Markus Andersson
Carl-Johan Bonnier, familjens överhuvud och styrelseordförande i Bonnierkoncernen.

Bonnier har tillsammans med norska Amedia köpt mediekoncernen Mittmedia med tillhörande 28 svenska lokaltidningar. Bakgrunden var en mindre ljus framtid för Mittmedia som stod nära en ekonomisk kollaps.

Tidningen Mediavärlden kunde idag avslöja att det blir Bonnier som köper Mittmedia. Konkurrensverket måste dock godkänna affären för att den skall träda i kraft.

Kraftiga nedskärningar på omkring 200 miljoner kronor väntas, men Bonnier ska ha lovat att skydda redaktionerna. Det var tveksamt om Mittmedia skulle klarat av att betala ut januarilönen, men dessa är nu alltså säkrade.

Anders Eriksson, vd för Bonnier News, kommenterade köpet i ett internet meddelande.

– Jag och Bonnier News ledning har dock undersökt Mittmedias alla verksamheter grundligt och har funnit potential i affären. Vi ser tydligt att vi kan integrera Mittmedia i våra strategier och även inom lokalpress driva den digitala transformationen framåt.

Det betyder att Bonnier har vunnit budstriden mot norska Polaris, som ägs av Schibstedt som i dag äger SvD och Aftonbladet på den svenska mediemarknaden.

Det är mycket glädjande att vi nu hittat en långsiktig och stabil ägare, som har finansiella resurser att fortsätta driva Mittmedias utveckling framåt. Bonnier får genom förvärvet en starkare position på den lokala marknaden med journalister som bevakar 63 kommuner och dessutom vår samlade kompetens inom digital affärsutveckling. Bonnier är helt rätt ägare att ta Mittmedias 28 dagstidningar in i framtiden, säger Bengt Ottosson, styrelseordförande i MittMedia AB.

Den judiska Bonnierfamiljen stärker därmed sin dominerade ställning på den svenska mediemarknaden. Under Bonnier News ligger sedan tidigare bland annat Dagens Nyheter, Expressen, GT, Kvällsposten, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad och Dagens Industri. Genom sina andra affärsområden har man också ägande i TV4, C More, KIT, Resumé, Veckans Affärer, Dagens Medicin och en rad andra medier.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!