Bolivias president klipper banden till IMF och Världsbanken

publicerad 29 november 2016
Bolivias president Evo Morales

Den bolivianske presidenten Evo Morales har meddelat att landet inte längre kommer tillåta den påstådda utpressning som man utsatts för av Internationella valutafonden, Världsbanken och USA.

I ett tal till befolkningen på fredagen sade Evo Morales att Bolivia betalat av sina lån till Internationella valutafonden, IMF. Evo Morales menar att Bolvia inte längre kommer tolerera att bli utpressade av internationella finansinstitutioner som IMF, Världsbanken och länder som USA, som aktivt försöker privatisera den bolivianska ekonomin, skriver spanskspråkiga LibreRed.

– Tack vare de sociala rörelsernas kamp och enigheten hos folket är inte längre Bolivia beroende av utländska makter eller i behov att genomgå en privatiseringspolitik. Innan vi fick ett IMF-lån förlorade vi en del av vårat arv, men vi är nu ekonomiskt och politiskt fria och behöver inte längre vara beroende av andra länder eller institutioner, sade Evo Morales i talet.

Bolivia har under de senaste åren haft en av Sydamerikas snabbast växande ekonomier, vilket delvis beror på exporten av naturgas. Uppemot 45 procent av Bolivias export består av just försäljning av naturgas.

Sedan 2001 har den genomsnittliga inkomsten i landet ökat med hela 307 procent och fattigdomen minskat med 25 procent. Dessutom har statsskulden minskat kraftigt sedan Evo Morales tillträdde som president 2006. Han åtnjuter för tillfället stor popularitet hos majoriteten av befolkningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!