BlackRock-rekryteraren: “Vi styr världen”

Maktkoncentrationen hos storbankerna

publicerad 21 juni 2023
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I dolda inspelningar avslöjar BlackRock-rekryteraren Serge Varlay för en journalist hur finansjätten dominerar ekonomin, medielandskapet och politiken.

Varlay nämner bland annat hur man köper politiker, profiterar på Ukrainakriget och försöker arbeta så mycket som möjligt under radarn för att “de lättare kan göra vad de vill när människor inte tänker på dem”.

– Hedgefonderna, BlackRock, bankerna. Det är de som styr världen, menar han.

BlackRock är ett av världens absolut största investmentbolag och förvaltar tillgångar värda tiotusentals miljarder dollar. Bolaget har konsekvent beskrivits som mycket inflytelserikt och opererar världen över med fasta kontor i ett 30-tal länder. Enligt Varlay hanterar BlackRock tillgångar på så mycket som 20 000 miljarder dollar runt om i världen – vilket är mer pengar än något lands bruttonationalprodukt – bortsett från USA eller Kina.

Varlay berättar om hur enkelt det i nuläget är att muta och köpa amerikanska politiker och att det kostar småsummor i sammanhanget.

– Man kan ta dessa jävla massa pengar och köpa folk, jag jobbar för ett företag som heter BlackRock… Det handlar inte om vem som är president utan om vem som kontrollerar presidentens plånbok. Du kan köpa dina kandidater. Först har vi senatorerna, de är jävligt billiga. Har du 10 000 kan du köpa en senator. Jag ger dig 500 000. Det spelar ingen roll vem som vinner, de är alla i min ficka, förklarar han för O’Keefe Media Groups journalist.

– Hedgefonderna, BlackRock, bankerna. Det är de som styr världen, menar han.

Krig menar han också är något som BlackRock tjänar stora pengar på, och att den blodiga konflikten i Ukraina är mycket gynnsam för bolaget.

– Som land vill vi inte att konflikten ska ta slut. Ju längre den pågår, desto svagare blir Ryssland.

– Ukraina är bra för affärerna, det vet du väl? Ryssland spränger Ukrainas spannmålssilon i luften och priset på vete kommer att stiga lavinartat. Den ukrainska ekonomin är vetemarknaden. Priset på bröd går upp, detta är fantastiskt om du handlar (på börsen). Instabilitet skapar möjligheter till vinst…

Varlay beskriver vidare hur han i egenskap av grindvakt på BlackRock ”bestämmer över människors öden” och ”varje dag avgör hur någons liv ska formas”.

– Hela grejen med dominans som koncept. Det är så jävla intressant.

BlackRock har valt att hittills inte kommentera sin anställdes utspel. Serge Varlay ska enligt sitt offentliga cv tidigare även ha arbetat för hedgefonden Citadel och investmentbanken Morgan Stanley.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!