Biden kan godkänna massivt oljeprojekt

publicerad 13 mars 2023
- av Sofie Persson
Ren vid en del av Alaskas oljerörledning som transporterar olja.

Bidenadministrationen är enligt uppgift på god väg att godkänna ett nytt, större oljeprojekt i Alaska. Projektet innebär möjligheten att borra fram 600 miljoner oljefat under en 30-årsperiod.

Offentliggörandet av projektet uppges ska ske under kommande vecka, rapporterar vänsterliberala CNN. Det förmodade beslutet välkomnas av bland andra lokalbor, fackförbund och en del politiker som pekar på att det kommer att stärka ekonomin samt även skapa jobbmöjligheter i regionen.

Biden har profilerat sig inför klimataktivister som menar att han med detta “sviker sitt grundläggande löfte att stoppa den galopperande klimatförändringen”. Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre menar dock att ingenting ännu är klart och betonar även att man beskriver sin politik som omfattande en “aggressiv klimatagenda”.

President Biden genomför den mest aggressiva klimatagendan som någon amerikansk president någonsin har haft, och han driver på en aldrig tidigare skådad utbyggnad av ren energi, sade Jean-Pierre.

 

Olja upptäcktes först i Alaska år 1968 i Prudhoe Bay. Under åren 1975 och 1977 byggdes den numera 1,287 kilometer långa oljerörledningen man kallar för "Trans-Alaska Pipeline System" för att kunna transportera oljan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!