Axfood köper City Gross för två miljarder

publicerad 11 juni 2024
- av Isac Boman
City Gross i Kristianstad.

Livsmedelsjätten Axfood äger sedan tidigare bland annat Hemköp och Willys – nu har man också förvärvat 100 procent av aktierna i City Gross.

– Vi är väldigt glada över att ha nått den här överenskommelsen med Bergendahls och välkomnar alla City Gross medarbetare till Axfoodfamiljen. Vi tror mycket på City Gross och som ägare kommer vi att investera i att utveckla konceptet och effektivisera driften, kommentar vd:n Klas Balkow i ett pressmeddelande.

– Vi ser fram emot att tillsammans arbeta för att stärka kedjans position och tydligare utmana de stora aktörerna inom det växande stormarknadssegmentet, där Axfood idag endast är närvarande genom minoritetsposten i City Gross, fortsätter han.

Axfood ägde tidigare 9,9 procent av aktierna i dagligvarukedjan som har cirka 2800 medarbetare i 42 butiker, främst i de södra delarna av Sverige. Förvärvet förväntas stärka Axfoods aktie.

– Affären skapar de bästa förutsättningarna för att stärka City Gross konkurrenskraft, och stärka kedjans position på marknaden, för att expandera framgent. Axfood är helt rätt ägare för City Gross framåt för att utveckla stormarknadskonceptet över tid, säger Lars Ljungälv, korncernchef och vd för säljande Bergendahl & Son AB.

Förutom Hemköp och Willys äger Axfood bland annat Eurocash, Handlar’n, Matöppet, Tempo, Apohem, Urban Deli och Snabbgross.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!