Ekonomi

Arbetslösheten ökar – nu är fler kvinnor arbetslösa

För första gången sedan 2011 är fler kvinnor än män arbetslösa i Sverige, visar statistik från Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten hos den svenska befolkningen har ökat jämfört med föregående år. Arbetslösheten för augusti månad i år ligger på 7,0 procent. Detta är en ökning med 8 000 fler arbetslösa jämfört med samma månad ifjol.
Vad som sticker ut är den ökande arbetslösheten hos kvinnor. För första gången sedan 2011 är en majoritet av Sveriges arbetslösa kvinnor.

Enligt Arbetsförmedlingen är orsaken en avmattning av ekonomin, samt att det blivit svårare för utrikes födda kvinnor att “få fäste på arbetsmarknaden”

– Arbetslösheten kryper uppåt vilket hänger samman med en avmattning av ekonomin. Arbetslösa som har svårare att få fäste på arbetsmarknaden är de som drabbas först av en konjunkturavmattning, det gäller bland annat utrikes födda kvinnor med kort utbildning, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Runt 1 800 personer varslades om uppsägning under augusti. Den siffran är dock lägre än genomsnittet under det senaste året.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!