Arbetslösheten ökar – nu är fler kvinnor arbetslösa

publicerad 13 september 2019

För första gången sedan 2011 är fler kvinnor än män arbetslösa i Sverige, visar statistik från Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten hos den svenska befolkningen har ökat jämfört med föregående år. Arbetslösheten för augusti månad i år ligger på 7,0 procent. Detta är en ökning med 8 000 fler arbetslösa jämfört med samma månad ifjol.

Vad som sticker ut är den ökande arbetslösheten hos kvinnor. För första gången sedan 2011 är en majoritet av Sveriges arbetslösa kvinnor.

Enligt Arbetsförmedlingen är orsaken en avmattning av ekonomin, samt att det blivit svårare för utrikes födda kvinnor att ”få fäste på arbetsmarknaden”

– Arbetslösheten kryper uppåt vilket hänger samman med en avmattning av ekonomin. Arbetslösa som har svårare att få fäste på arbetsmarknaden är de som drabbas först av en konjunkturavmattning, det gäller bland annat utrikes födda kvinnor med kort utbildning, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Runt 1 800 personer varslades om uppsägning under augusti. Den siffran är dock lägre än genomsnittet under det senaste året.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.