Amazongrundarens ex-fru medger aktivistiska miljardstödet

publicerad 6 augusti 2020
- av Isac Boman
Jeff Bezos och MacKenzie Scott.

MacKenzie Scott blev en av världens rikaste kvinnor efter skilsmässan från Amazons grundare Jeff Bezos. Nu medger hon att hon tillkallat personer som representerat “historiskt marginaliserade ras-, köns-, och sexuella identitetsgrupper” för att välja ut aktivistiska organisationer som hon hittills skänkt 1,7 miljarder dollar till.

I en artikel i Medium stoltserar Scott att 91 procent av grupperna med fokus på raslig aktivism som fått pengar leds av icke-vita, 83 procent av de könsaktivistiska organisationerna leds av kvinnor och att 100 procent av de sexuella identitetsorganisationerna har ledare med olika typer av HBTQ-läggningar. Dessa har tillsammans fått 765 miljoner dollar.

Bland övriga större områden som namnges kan exempelvis nämnas “global utveckling” och “klimatförändringar” som fått 130 respektive 125 miljoner dollar.

I artikeln listar MacKenzie Scott samtliga specifika organisationer som hittills fått bidrag från henne. Ett smakprov från av tre första av de 116 organisationerna taget i alfabetisk ordning från A är “A call to men” som arbetar för en mer “modern” manlighet, “Audacious Project” som bland annat fått stöd av Bill & Melinda Gates Foundation för det något oklara området “global problemlösning”, samt den afroamerikanska identitetsorganisationen “Advancement Project” som bland annat bistått kampanjen “Take a Knee” där idrottsmän uppmanats att gå ner på knä i protest när den amerikanska nationalsången spelas och även propagerat för att NFL-laget Washingtons Redskins ska byta namn.

MacKenzie Scott är god för en förmögenhet på ungefär 60 miljarder dollar enligt Forbes och menar själv att kommer att fortsätta att skänka över hälften av sin förmögenhet till liknande ändamål.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!