Absolut vodka slutar bojkotta Ryssland – svenska politiker rasar

publicerad 12 april 2023
- av Jan Sundstedt
Anders Ygeman (S) och Björn Söder (SD) är två av politikerna som rasar mot Absolut.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Pernod Ricard som äger Absolut vodka har börjat exportera sina produkter till Ryssland igen efter en tids bojkott. Beskedet har fått svenska riksdagspolitiker över hela det partipolitiska spektrat att rasa mot sprittillverkaren och uppmanar  allmänheten att sluta köpa företagets produkter.

Skäms! Sluta köp Absolut vodka!” skriver exempelvis Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder.

Socialdemokraternas Anders Ygeman som tidigare bland annat varit inrikesminister och integrationsminister twittrar ”Absolut Putin” och Moderaternas Gustaf Göthberg kallar beslutet att sluta bojkotta Ryssland för ”exempellöst ryggradslöst”.

Liberalernas Anna Starbrink kallar beslutet ”en moralisk kollaps” medan partikollegorna Karin Karlsbro hävdar att exporten är ”en fin present till Putin” och ett ”hån mot Ukraina. Partiets riksdagsledamot Joar Forsell anser att det är “sinnessjukt” att någon handel med Ryssland överhuvudtaget tillåts – och vill att man beslagtar “alla ryska tillgångar”.

Sverige har på EU:s och USA:s initiativ valt att bojkotta Ryssland med hänvisning till kriget i Ukraina och diverse sanktionspaket har lanserats i omgångar i syfte att försöka skada landets ekonomi och isolera det. Kritiker pekar samtidigt på att politiken framförallt skadar Sverige och Europa mer än den påverkar Ryssland, bland annat genom prisinflation som en följd på energibristen i kölvattnen av importstoppet av gas och olja från landet.

Absolut Companys kommunikationsavdelning meddelar att man avslutar den cirka ett år långa bojkotten eftersom man vill ”skydda medarbetare och säkra den lokala organisationens ekonomiska hållbarhet”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!