25 miljoner européer kan hamna i fattigdom

publicerad 15 september 2013

Den brittiska hjälporganisationen Oxfam slår larm om att EU:s åtstramningspolitik kan leda till att ytterligare 25 miljoner hamnar i fattigdom till 2025.

Det skulle innebära att människor som kan ligga i riskzonen för fattigdom uppgår till totalt 146 miljoner i Europa, vilket är över en fjärdedel av befolkningen, skriver Oxfam i ett pressmeddelande.

De länder som ligger i farozonen är: Belgien, Frankrike, Tyskland, Grekland, Island, Irland, Italien, Holland, Norge, Portugal och Storbritannien.

Ländernas ekonomiska klyftorna bli lika stora som i Sydsudan och Paraguay, menar Oxfam.

– Europas hantering av den ekonomiska krisen hotar att föra de sociala rättigheterna flera decennier bakåt i tiden, säger chefen för Oxfams EU-kontor Natalia Alonso, och menar att åtstramningsprogrammen av EU har demonterat de mekanismer som minskar ojämlikhet och möjliggör rättvis tillväxt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.