225 000 fattiga pensionärer i Sverige

publicerad 17 mars 2015

De senaste åren har antalet svenskar över 65 år som kan klassas som fattiga ökat. Idag finns det drygt 250 000 fattiga pensionärer i Sverige.

Sedan 2006 har antalet fattiga pensionärer, som lever under EU:s fattigdomsgräns, nästan fördubblats, rapporterar SVT.

Pensionärernas Riksorganisations, PRO, ordförande Curt Persson har tidigare varnat för att trenden kommer att fortsätta och att Sverige ”närmar sig den absoluta botten”.

”Politisk vilja och handlingskraft är vad som behövs. PRO kräver en ordentlig utvärdering av hela pensionssystemet men också akuta åtgärder för de som nu lever under fattigdomsstrecket, där många är kvinnor”, skrev Curt Persson på PRO:s hemsida.

Siffrorna är något förvånande eftersom svenskar jobbar längre än de genomsnittliga arbetarna inom EU. EU-snittet ligger på 34,7 år medan svenskarnas snitt är 40,4 år.

Enligt Pensionsmyndigheten skulle det kosta 4,5 miljarder kronor att höja pensionärernas ersättning till ovanför EU:s fattigdomsgräns.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.