119 miljarder i Klarna-skulder hos Kronofogden

publicerad 15 december 2023
- av Sofie Persson
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.

Omkring 80 procent av alla svenska medborgare har en utestående faktura hos Klara, enligt vd:n Sebastian Siemiatkowski. Samtidigt ligger det totala skuldbeloppet för Klarna-skulder hos Kronofogden på så mycket som 119 miljarder kronor.

Antalet Klarna-skulder som gått till Kronofogden har ökat de senaste tre åren. Samtidigt har även antalet mål till myndigheten angående skulder till företaget ökat. Idag har Klarna 47 302 mål om betalningsföreläggande hos Kronofogden gällande utestående fordringar.

Vår utmaning är att Klarna blivit så pass stort i Sverige så att ungefär 80 procent av den svenska befolkningen har en utestående faktura hos oss hela tiden, säger Siemiatkowski i skattefinansierade SVT:s Ekonomibyrån.

Siemiatkowski menar att det behövs skärpningar på lånemarknaden för att förhindra att människor hamnar hos Kronofogden. Vidare menar han att företaget självt kommit så långt det kan när det gäller dess ansvar, att de inrättat ”lösningar som är snällare mot konsumenten”, och som innebär att de tjänar mindre än konkurrenterna.

Problemet är att jag tror att vi har kommit så långt som ett bolag som Klarna kan komma med ansvar. Nu är det dags för regleringar att komma in, menar han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!