Vi har inte sett det som komma skall i Syrien

Syrienkonflikten

Syriens nationalkoalition med Fria Syriska Armén (FSA) i spetsen utgör oppositionen mot presidenten Bashar al-Assads regeringsstyrkor i det syriska inbördeskriget. Men en sunnimuslimsk terrorgrupp kallad Al-Nusra ligger bakom mycket av oppositionens framgångar mot regeringsstyrkorna. Men vad händer när al-Assad faller och oppositionen inför en demokrati samtidigt som Al-Nusra vill införa en islamisk stat i Syrien? Får vi en kaosartad situation likt den i Egypten eller får vi någonting mycket värre?

publicerad 26 juni 2013
Terrorstämplade Al-Nusra strider med den Fria Syriska Armén mot Bashar al-Assad, men med helt skilda motiv

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Frågan är om Syrien någonsin kan bli demokratiskt igen, för även om den Fria Syriska Armén säger sig kämpa för demokrati, samarbetar man med demokratins största antagonister.

Al-Nusra, en sunnimuslimsk terroristgrupp som samarbetar med al-Qaida i Irak, utgör en del i oppositionen mot regeringsstyrkorna. Den ansedda brittiska tidningen The Guardian beskriver Al-Nusra som den bäst utrustade och välfinansierade gruppen som med motiverad kraft kämpar mot Bashar al-Assads regim. Därför väljer många tillhörande den Syriska Fria Armén att liera sig med den sunnimuslimska terroristgruppen som växer sig allt starkare.

Relationen mellan den Fria Syriska Armén och Al-Nusra är komplicerad. De förstnämnda krigar för “demokrati” och de sistnämnda för att Syrien ska bli en sunnimuslimsk stat. Syriska nationella koalitionen av revolutions- och motståndsstyrkor har kritiserat både FN och USA för att man listat Al-Nusra som en terroristorganisation.

– Ingen organisation som kämpar mot Assad-regimen ska klassas som terrorister, sade Ahmad Moaz al-Khatib, ledare för den syriska oppositionen, enligt CSMonitor.com.

Min fiendes fiende är min vän. FSA-soldat och Al-Nusra-medlem sparkar på en Assadflagga. Foto: Flickr/FreedomHouse/CC BY 2.0
Min fiendes fiende är min vän. FSA-soldat och Al-Nusra-medlem sparkar på en Assadflagga. Foto: Flickr/FreedomHouse/CC BY 2.0

Förhållandet mellan parterna har förvärrats genom att flera av den Fria Syriska Arméns ledare blivit avrättade av Al-Nusra. Men trots det räds inte den Fria Syriska Armén inte att slåss sida vid sida med terrororganisationen på slagfältet mot Bashar al-Assads regeringsstyrkor. Vid slaget om Syriens största stad Aleppo gick den Fria Syriska Armén segrande ur striden, mycket tack vare att Al-Nusra slogs på deras sida.

– Vi behöver dem för att vinna den här striden, säger en befälhavare tillhörande Liwa al-Tawhid, den viktigaste av FSA:s grupper i striderna i Aleppo, till The Globe and Mail.

– Vi älskar dem, eftersom de ger oss en hel del hjälp, säger FSA-soldaten Ahmad Ajouz.

Även om Fria Syriska Armén har kritiserat Al-Nusras extrema fundamentalism väljer man ändå att strida vid deras sida och samarbeta med dem. Det visar oppositionens syn på demokrati; att man kämpar för demokrati tillsammans med kanske världens mest extrema sunnimuslimska terroristorganisation vars mål med att delta i inbördeskriget är att införa en islamisk stat i Syrien med sharialagar.

Al-Nusra är kända för sin otroliga diciplin. Medlemmarna strider tills de stupar. Foto: Flickr/FreedomHouse/CC BY 2.0
Al-Nusra är kända för sin otroliga diciplin. Medlemmarna strider tills de stupar. Foto: Flickr/FreedomHouse/CC BY 2.0

Det ironiska är att USA kallar Al-Nusra för terrorister och tar avstånd från dem, samtidigt är Al-Nusra den överlägset starkaste gruppen som krigar mot regeringsstyrkorna. Om USA och EU skänker vapen till rebellerna i Fria Syriska Armén skyndar de endast på en process som kommer innebära fler civila dödsoffer och ett ännu värre blodbad än vad som hittills skådats i inbördeskriget.

Al-Assad kan inte sitta som syrisk president för evigt. Den dagen Fria Syriska Armén har tagit makten i landet och utsett en regering kommer inte inte inbördeskriget att sluta. Al-Nusras mål är att etablera en islamisk stat i Syrien under sharialagar. Al-Nusra motsätter sig den demokrati som den Fria Syriska Armén och Syriens nationalkoalition, enligt egen utsago, förespråkar.

Det är generationen som växer upp i dagens Syrien som påverkas mest av inbördeskriget. Foto: Flickr/FreedomHouse/CC BY 2.0
Det är generationen som växer upp i dagens Syrien som påverkas mest av inbördeskriget. Foto: Flickr/FreedomHouse/CC BY 2.0

Många tror att det inbördeskrig som pågår bara är början. Ett inbördeskrig som enligt FN redan krävt över 93 000 liv. Al-Nusra kommer att strida till sista bloddroppen för att göra Syrien till den sunnimuslimska stat man så heligt åtrår. Ett nytt inbördeskrig kommer med stor sannolikhet att bryta ut. Och för att al-Assad ska falla krävs det att Al-Nusra växer sig ännu större och samarbetar med den Fria Syriska Armén. Är Al-Nusra tillräckligt starka kan man mycket väl komma att vända sig emot den Fria Syriska Armén och ett nytt inbördeskrig bryter ut.

– Gud vet vad som kommer att hända mellan dem (Al-Nusra) och FSA och den nya regeringen efter att Assad-regimen har fallit, säger Abdullah Omar, FSA-soldat, till Globalpost.

Demokrati är inte någonting som kan tvingas på ett folk hur som helst. Foto: Ian Britton/CC BY-NC-ND 3.0
Demokrati är inte någonting som kan tvingas fram med våld. Foto: Ian Britton/CC BY-NC-ND 3.0

Frågan är då: är det värt två blodiga inbördeskrig för att få en lapp-i-lådan parlamentarism i Syrien? Vi ser att den Fria Syriska Armén använder demokrati som en ursäkt för krig. Det bör få västvärlden att tvivla på oppositionens vilja att skapa en riktig demokrati.

Införandet av en demokrati i Syrien ska i första hand gynna Syriens befolkning och inte utländska intressen. Tänkvärt är också att de självutnämnda demokraterna i den syriska oppositionen går hand i hand med fundamentalistiska terrorister.

 

NyD Analys

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!