Nytt klimatmått kan minska avskogning

publicerad 18 augusti 2015

Svensk forskning visar att andra sätt att mäta av­skogning och utsläpp av växthusgaser kan vara mer effektivt än det inom REDD.

Skogsavverkning är en stor orsak till ökningen av växthusgaser i atmosfären och påföljande kli­matförändringar. Inom ramen för REDD (Reducing Emissions from Deforestation and Förest Degradation), en mekansim i FN:s klimatavtal belönas fattiga länder när de förhindrar avskog­ning eller planterar ny skog.

Fast risken med detta är att avskogningen bara flyttar till ett annat land, visar forskaren Sabine Henders i sin avhandling vid Linköpings universitet.

– REDD tar bara hänsyn till skogsanvändningen inom ett land. Ändrad markanvändning på internationell nivå finns inte med. Men effekten på klimatet blir densamma oavsett i vilket land skogen avverkas. För FN innebär det i värsta fall att mycket pengar spenderas förgäves, utan att klimatproblemen minskar, säger Sabine Henders i ett press­meddelande.

Hennes lösning är att inte bara mäta utsläppen i produktionsle­det, som oftast sker i dag, utan även i konsumtionsledet som driver på avskogningen. Med inspiration från de metoder som finns för att mäta ekologiska fotavtryck har hon tagit fram en metod som bygger på en kart­läggning av de fysiska handels-flödena av jordbruksprodukter.

Jordbrukets expansion är den enskilt viktigaste orsaken till avskogning i tropikerna. Särskilt det kommersiella jordbruket. En tredjedel av all jordbruksmark i Brasilien användes 2007 för exportjordbruk, framförallt till sojabönor som går till djurfoder.

Men metoden kan vara poli­tiskt känslig, konstaterar hon. Hittills har ingen politiker vå­gat sig på att försöka begränsa konsumtionen, snarare tvärtom. Därför kan det vara politiskt impopulärt att uppmärksamma sambanden mellan utsläpp av växthusgaser och konsumtion.

Nästa steg i hennes forskning blir att testa modellens använd­barhet på exportproduktionen i Brasilien och Indonesien.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!