Var snömannen besläktad med isbjörnen?

publicerad 18 oktober 2013

En brittisk forskare påstår sig kunna bevisa att den mytologiska snömannen var någonting som skulle kunna vara en korsning mellan brunbjörnen och isbjörnen, rapporterar internationella medier.

Foto: Flickr/Philippe Teuwen/CC BY-SA 2.0
Foto: Flickr/Philippe Teuwen/CC BY-SA 2.0

Två hårprov från två okända djur har testats av Bryan Sykes, professor vid brittiska Oxforduniversitet. Hans slutsats är att snömannen – även kallad Yeti – faktiskt existerat.

Till sin förvåning fann Bryan Sykes att DNA:et i hårproverna stämde till 100 procent överens med det DNA som kan spåras i isbjörnens käkar. Håren är hittade över 1000 kilometer i från varandra, det ena för 40 år sedan och det andra ett decennium tillbaka i tiden. Den matchande isbjörnen är över 40 000 år gammal och kom från norra Norge, närmare bestämt Svalbard, skriver CNN.

– Det kan betyda att det finns en underart till brunbjörnarna i Himalayabergen, som är släktingar till den björn som dagens isbjörnar härstammar från, säger Bryan Sykes.

De nya rönen betyder inte att det finns någon apliknande snöman som det framställts i sagornas värld och genom Hollywoodfilmer.

– Jag tror inte att detta betyder att urtida isbjörnar vandrar runt uppe i Himalayabergen, säger Bryan Sykes.

Det verkar mer troligt att det är en korsning mellan isbjörnen och brunbjörnen. Det kan också röra sig om en helt ny art som fortfarande kan finnas.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.