Urgammal struktur i Prag förbryllar arkeologer

publicerad 26 september 2022
- av Sofie Persson
Stenstrukturen hittades i Vinoř i Prag.

I Prag håller arkeologer på att undersöka en mystisk stenstruktur. Det runda stenmonumentet är välbevarat och tros kunna vara upp till 7000 år gammalt. Det är dock ett mysterium vad strukturen haft för användningsområde, vilket skulle kunna vara allt från handel till religiösa ritualer.

Monumentet upptäcktes redan under 80-talet i det kommunala distriktet Vinoř i Prag, men det är först nu som arkeologer grävt upp nästan hela dess struktur. Då har man funnit något som man kallar för rundel, vilket är ett cirkelformat stenmonument. Strukturen är ungefär 55 meter i diameter och är välbevarat. Inuti har man även funnit intakta lämningar av trä, som man tror var en del av strukturen inuti byggnaden. På platsen har man även hittat en del fragment från keramik, djurben och stenverktyg. Arkeologer tror att strukturen är omkring 7000 år gammal, det vill säga äldre än pyramiderna i Giza och Stonehenge, men det går ännu inte att vara alltför specifik, menar Miroslav Kraus, som har ansvar över utgrävningen.

Hittills har radiokoldatering av prover som samlats in från rundlar daterat deras ålder till någonstans mellan 4 900 år till 4600 f.Kr. Det är en ganska lång tidsperiod, säger han enligt Prags internationella radiokanal.

Under de senaste decennierna har man kunnat finna flera liknande rundlar som man tror skall ha konstruerats under stenåldern, vilket enligt arkeologer är det äldsta beviset på arkitektur i Europa. Ofta har dessa flera ingångar och hela strukturen kan vara alltifrån 30 till 240 meter i diameter.

Rundlar byggdes under stenåldern, då man ännu inte upptäckt järn. De enda verktyg man kunde använda var gjorda av sten och djurben, säger Kraus.

Det är dock oklart vad man använde dessa rundlar till, men man tror att de skulle kunna ha använts inom handel eller för rituella ändamål, menar Kraus.

En teori är att de kan ha använts som ett ekonomiskt centrum, ett handelscentrum. Det kan också ha varit ett centrum för någon religiös kult, där övergångsriter eller ritualer kopplade till tiden på året utfördes, säger han.

Det som gör den här rundeln mer speciell är att man nu nästan grävt fram hela strukturen och man hoppas att fler prover ska kunna avslöja dess faktiska användningsområde. Däremot är Kraus tveksam till att man kommer att kunna ta reda på detta eftersom man inte kunnat göra det med tidigare forskning på rundlarna.

Det skulle vara fantastiskt att upptäcka något som skulle indikera byggnadens faktiska funktion. Det är dock mycket osannolikt, eftersom ingen av de tidigare undersökta rundlarna har avslöjat sådan information, säger Kraus.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.