Uppmaningen: Lägg bilnycklarna i folie på natten

publicerad 29 juli 2018

I takt med att tjuvar och kriminella får allt större tekniska möjligheter att kapa bilar uppmanar experter allmänheten att lägga bilnycklarna i aluminiumfolie under natten.

Nästan alla bilnycklar idag använder trådlösa signaler för att öppna eller låsa en bil. Men den tekniken, som funnits i årtionden, kan utnyttjas av tjuvar. Detta genom att, med rätt sorts utrustning till hands, skicka ut elektromagnetiska signaler som nycklarna kan snappa upp. På så sätt kan man öppna en bil utan att behöva ha någon bilnyckel till hands.

Därför uppmanar experter allmänheten att lägga bilnycklarna i aluminiumfolie under natten för att på så sätt blockera de elektromagnetiska signalerna till nycklarna.

Även om det inte är idealiskt så är det det billigaste sättet. Cyberhotet är så dynamiskt och förändras hela tiden, säger Holly Hubert, som varit verksam som cybersäkerhetsexpert inom FBI, till Detroit Free Press.

För att säkerställa att aluminiumfolien verkligen blockerar signalerna till och från bilnyckeln kan man prova att försöka öppna sin bil med bilnyckeln i aluminiumfolien. Går bilen inte att öppna kan man sova tryggt över att inga tjuvar kan öppna din bil genom dina bilnycklar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!