Vetenskap

Svenska hundar hotas av inavel – forskare vill se mer genetisk variation

Arkivbild.

Flera hundraser i Sverige riskerar att drabbas av den ökande inaveln. Lösningen på problemet kan enligt forskare vara genetisk variation.

I Sverige har inaveln bland hundar ökat lavinartat under de senaste decennierna, enligt forskare vid Stockholms universitet som har analyserat Svenska Kennelklubbens stamboksdata för tolv svenska hundraser från mitten av 1900-talet och fram till nu, skriver TT.
Inavelsgraden i de svenska hundraserna har fördubblats sedan mitten av 1900-talet, enligt forskarna, som uppmuntrar genetisk variation.

– Att bevara genetisk variation hos hotade arter har man jobbat jättemycket med vad gäller vilda djur. Jag tror att hundaveln skulle gynnas av att snegla lite grann åt det hållet och ta in mer teknik från den typen av avel där man siktar på att bevara variation, säger professor i populationsgenetik Linda Laikre, som lett studien vid Stockholms universitet, till TT.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!