Svenska forskare bevisar nytt grundämne

publicerad 30 augusti 2013

En internationell forskargrupp, ledd av fysiker vid Lunds universitet, har funnit nya bevis för ett väldigt tungt grundämne med atomnumret 115, kallat ununpentium, rapporterar flera medier.

Ununpentium (Uup) med atomnummer 115. Foto: Wikimedia/Greg Robson/CC-BY-SA-2.0
Ununpentium (Uup) med atomnummer 115. Foto: Wikimedia/Greg Robson/CC-BY-SA-2.0

Tidigare har forskargrupper i Ryssland upptäckt grundämnet utan att kunna bevisa dess existens. Men genom experiment på en forskningsanläggning i Tyskland har mätningar bekräftat upptäckten av grundämnet.

Resultatet är betydelsefullt. Det ger forskarvärlden enorm tilltro till en stor mängd befintlig data och det lägger även grunden för kommande experiment i samma anda, säger Dirk Rudolph, professor i kärnfysik vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Nu väntas grundämnet få en plats i det periodiska systemet. Forskarna säger att de utfört experimentet och upptäckt så kallade “fingeravtryck” av det kortlivade men tunga grundämnet.

“Genom att skjuta kalciumjoner på en tunn folie av americium har forskargruppen mätt fotoner, ljuspartiklar, i samband med det nya grundämnets alfasönderfall”, skriver NyTeknik om hur man lyckades bevisa ununpentium.

Nyheten om de svenska forskarnas enastående upptäckt har flera stora internationella nyhetsförmedlare skrivit om.
Bland dem finns Time Magazine, Daily Mail, CNN, Washington Post, Vanity Fair och NBC News.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!