Svensk satellit uppskjuten i rymden

publicerad 7 november 2022
- av Sofie Persson
Satelliten sköts upp 18.27 på fredagskvällen i Nya Zeeland.

I fredags sändes en svensk satellit upp i rymden för första gången på 21 år. Satelliten “Mats” ska cirkla runt jorden på cirka 600 kilometers höjd och hjälpa forskare genom att skicka hem 3D-bilder och mätningar av vågor i atmosfären.

Under fredagskvällen skickade Sverige upp sin första forskningssatellit sedan 21 år. Satelliten ska kunna hjälpa till globalt i rymdforskningen. Mats sändes upp med hjälp av en raket från Nya Zeeland och redan vid 23-tiden på fredagen kunde man konstatera att satelliten var på plats i sin omloppsbana.

Vi har fått en liten första kontakt. Allt ser bra ut. Vi har fått ett livstecken från Mats. Det tar 90 minuter för den att åka ett varv runt jorden och nu väntar vi på nästa signal, säger Linda Megner, ledare för forskningsprojektet med satelliten Mats, till TT.

Mats är ungefär lika stor som en normalstor diskmaskin och väger 50 kilo. Satelliten ska cirkla kring jorden på cirka 600 kilometers höjd, vilket exempelvis är något högre än den internationella rymdstationen ISS som ligger på 400 kilometers höjd. Uppdraget omfattar att skicka 3D-bilder och mätningar av vågor som sker i atmosfären – något som ska kunna hjälpa forskare att bättre mäta exempelvis väder och klimat. Studierna är tänkta att pågå i två år.

Det var i februari 2001 som Sverige senast sände upp en forskningssatellit. Den kallade man Odin och sändes från Svobodnyj i Ryssland. Även om Odin är mestadels svensk var detta ett internationellt samarbete med bland annat Finland, Kanada och Frankrike.

Planen för Odin var initialt att vara uppe i ungefär två år, men satelliten har överlevt och resan pågår än idag, vilket fortsatt att bidra till rymdforskningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!