Vetenskap

SpaceX tar världens första turister till månen 2018

Entreprenörsgeniet Elon Musk som är en av grundarna bakom betalningslösningen PayPal, elbilsföretaget Tesla Motors och rymdfartsbolaget SpaceX meddelar via ett pressmeddelande att de första rymdturisterna ska få åka till månen 2018.

Det är två förmögna privatpersoner som på eget initiativ tagit kontakt med SpaceX och de har redan betalt in en betydande summa pengar för att få åka med på en tur runt månen och tillbaka med rymdkapseln Dragon 2 med plats för 7 personer. Identiteten på de två privatpersonerna är ännu hemligt.
Företaget SpaceX har tagit fram rymdkapseln Dragon 2. Kapseln ska skjutas upp med startraketerna Falcon Heavy som har två tredjedelar av lyftkapaciteten i jämförelse med Apolloprogammets startraket av modellen Saturn V.

SpaceX uppger att de redan kontrakterats med att göra i medeltal fyra rymdflygningar till den internationella rymdstationen ISS per år med Dragon 2. Syftet är att transportera astronauter och material till stationen. Under 2017 beräknas SpaceX skicka upp en förarlös Dragon 2 till ISS för första gången inom ramen för NASA:s ”Commercial Crew Program”.

Föregångaren Dragon [1] har redan 2012 åkt till ISS. Den första bemannade resan till ISS med Dragon 2 sker 2018, alltså samma år som Dragon 2 ska åka till månen för första gången, med två rymdturister. Allt sker i nära samarbete med NASA. SpaceX skriver att de två privatpersonerna måste tränas och utbildas inför resan.

Resan till månen 2018 med två rymdturister och besättning startar från Kennedy Space Center och den historiska ”Pad 39A”. Det ultimata målet är enligt pressmeddelandet att nå Mars med bemannade flygningar.

 

Artikeln har tidigare publicerats på Newsvoice

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Nasa
  • rymden
  • SpaceX