Kvinnlig vikingagrav funnen i Jämtlands fjäll

publicerad 26 augusti 2022
- av Sofie Persson
Klädspännen hittades i vikingagraven och tyder på att graven tillhör en välbärgad kvinna.

På Jämtlands fjäll har man hittat en ovanlig kvinnlig vikingagrav. Det är den första kvinnograven i fjällvärlden som hittats och enligt arkeologer tillhör graven en rik kvinna. Det är jätteovanligt, säger chefsarkeolog Anders Hansson.

Under förra sommaren hittade en fjällvandrare ett vikingatida klädspänne på kalfjället i Jämtland-Härjedalen. Därefter började arkeologerna vid Jämtlands länsmuseum, Jamtli, att undersöka platsen. Under förra veckan gjorde man ytterligare fynd.

På platsen fann man kol, brända ben samt ytterligare ett klädspänne. Detta tyder på att det handlar om en brandgrav och spännena man hittat menar man ska ha tillhört en kvinna.

Det är första och enda kvinnograven i fjällvärlden i Jämtland i vikingatid som hittats, säger chefsarkeolog Anders Hansson till skattefinansierande SR.

Tidigare har man hittat fem gravar på fjället, men de är alla mansgravar. Hansson menar att spännena visar att kvinnan som blev begravd här var välbärgad.

Spännena är inget billigt skräp, utan dessa är de fina spännena man hade på vikingatiden, förklarar Hansson.

Fyndet är enligt chefsarkeologen jättestort och man hoppas kunna hitta mer ägodelar till kvinnan i graven som kan berätta mer om hur livet såg ut på den tiden. Däremot kommer regelrätta utgrävningar att ske först nästa år.

Med lite tur och skicklighet kommer den här graven att kunna berätta helt nya berättelser om fjällvärlden för tusen år sedan, säger Hansson.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!