Krokodil åt dinosaurie som sista måltid

publicerad 19 mars 2022
- av Sofie Persson

I Australien har man nyligen upptäckt en ny krokodilart. Arten som hittats ska vara 95 miljoner år gammal och dess sista måltid verkar enligt forskare ha varit en dinosaurie.

Forskare hittade under 2010 en fossil av en krokodil på en får-station i Queensland, Australien. Att bara plocka ihop fossilen tog mer än sex år. Nu har man funnit att krokodilen ifråga är en helt ny art och är över 95 miljoner år gammal. Arten, som man i nuläget kallar ”Broken Dinosaur Killer”, var över 2,5 meter lång, men det mest extraordinära med fyndet var maginnehållet, rapporterar australiska ABC.

När man började titta på fossilen fann man att krokodilen hade rester av en ung ornithopod-dinosaurie i magen. Det är första gången en sådan upptäckt gjorts, menar forskaren Dr. Matt White vid The Australian Age of Dinosaurs Museum.

Det är enastående. Det här är första gången som en krokodil har upptäckts med dinosaurie-rester i magen, sade han.

Fyndet uppges också vara det första beviset för sådana dinosaurier i området och ger ledtrådar till djurens beteende under den här tiden.

Denna förhistoriska krokodil och den sista måltiden fortsätter att ge ledtrådar till relationer och beteenden av djur som levde i Australien för miljontals år sedan, sade Dr. White.

Ornithopoder var troligtvis väldigt små dinosaurier med näbbar och vägde inte mer 1,2 kilo, enligt Dr. White, och jämför dem med karaktären Kvacki från barnfilmerna Landet för Längesedan.

Så man kan tänka sig en stackars liten Kvacki som kryper upp på sidan av vattenbanken och sedan blir uppäten av en krokodil.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.