Jeff Bezos investerar i nytt bolag – forskar om evigt liv

publicerad 15 september 2021
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Amazons grundare Jeff Bezos har nyligen investerat i det nya bolaget Alton Labs – ett företag vars forskningsteam ägnar sig åt att försöka framställa avancerad teknik som biologiskt bromsar cellers åldrande och därmed förlänger människors livslängd. 

Bezos lämnade sin position som vd för Amazon i juli tidigare i år och berättade då att han framöver kommer att ägna sig åt sådant han brinner för, bland annat hans eget projekt – rymdföretaget Blue Origin. Bezos gjorde i juli en kortare resa ut i rymden i Blue Origins raket New Shepard.

Enligt en rapport i MIT Tech Review har Bezos nu hittat ytterligare en ny passion att investera i – nämligen det nya start-up bolaget Alton Labs. Bolaget ägnar sig åt att forska i hur man bromsar upp människans åldrande. Enligt rapporten kommer de högavlönade forskarna att få fria tyglar när det kommer till hur de vill undersöka hur celler åldras och hur man då vidare både kan bromsa och backa åldrandeprocessen.

Alton Labs främsta uppgift är just nu att forska i och framställa en såpass avancerad teknik som biologiskt kan programmera om celler till att inte bara bromsa åldrande, utan även föryngra dem och på detta sätt förlänga människors liv.

Det är inte enbart Jeff Bezos som start-up-bolaget fått med på tåget, Alton Labs har nämligen även fångat den rysk-israeliska miljardären Yuri Milners intresse. I juni kunde företaget lämna in värdepapper i Kalifornien som visade att de dittills hade samlat in minst 227 miljoner euro.

Några utav de som enligt uppgifter kommer att ansluta sig till forskningsteamet är bland andra Juan Carlos Izpisúa Belmonte, känd för sin forskning där han blandat människo- och apembryon; Steve Horvath, utvecklare av en så kallad biologisk klocka som kan mäta människans åldrade; samt Shinya Yamanaka som mottog ett delat Nobelpris 2012 för upptäckten av omprogrammering av celler.

Alton Labs är inte det enda företaget som undersöker hur man förlänger människans livslängd. Calico Labs är ett liknande företag som lanserades av Googles grundare Larry Page redan 2013, men det är dock ännu oklart vad företaget gjort för framsteg.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!