Indien sköt iväg rymdsond mot Mars

publicerad 5 november 2013

Indien sköt på tisdagsmorgonen upp en sond mot rymden. Slutdestinationen för raketen, med satelliten Mangalyaan inuti, är planeten Mars.

Den 44 meter långa rymdsonden påbörjar nu sin 300 dagar långa resa mot den röda planeten. Om allt går enligt planerna kommer Mangalyaan att träda in i Mars omloppsbana i september 2014.

– Detta är ett historiskt ögonblick för oss alla. Vi har lyckats lägga marssonden i en elliptisk omloppsbana som det var tänkt, säger K. Radhakrishnan, ordförande för den indiska rymdorganisationen ISRO, till Hindustan Times.

Indien kan med Mangalyaan bli det första asiatiska landet som når Mars. Kina och Japan har tidigare försökt men misslyckats. Priset för rymdsonden beräknas ligga på 475 miljoner kronor – en summa som är betydligt mindre i jämförelse med andra nationers marsoperationer.

Ett av uppdragen som Mangalyaan ska utföra är att undersöka den marsianska atmosfären.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.