Hyllad cancerforskare anklagas för förfalskning

publicerad 20 februari 2012

Revolutionerande cancerforskning misstänks vara baserad på förfalskade resultat.

Dr. Anil Potti anklagas nu för att ha förfalskat data i sin revolutionerande cancerforskning efter att det uppdagats att han uppburit forskningsstöd baserat på osanna uppgifter i sin CV. Den indiska cancerforskaren hade utvecklat en metod där strålbehandlingen anpassades till varje individ baserat på dennes genetiska profil en teknik man nu menar baserats på fabricerade forskningsresultat.

Efter otaliga anmälningar och reprimander för oprofessionellt beteende fick ändå inte doktor Potti sin läkarlicens indragen utan kunde fortsätta sin verksamhet på ett nytt ställe. Motiveringen för detta beslut av medicinska rådet var att det inte handlade om medveten förfalskning utan om oaktsamhet från Pottis sida. Dr. Potti anlitade efter detta ett marknadsföringsteam för att minimera den kritik som riktades mot honom på nätet samt skapade flertalet falska webbsidor vilka visade honom i god dager. Om dessa anklagelser riktade mot doktor Potti visar sig sanna kan det vara en av tidernas största medicinska forskningsbedrägerier.Foto: Billie.Stock.Photography/CC BY-NC-SA 2.0
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.