”Havannasyndromet” kopplas till elektromagnetisk påverkan

publicerad 14 februari 2022
- av Sofie Persson
USA:s ambassad i Havanna, Kuba.

I en ny studie menar man att vissa symptom av det så kallade Havannasyndromet i flera fall inte ska ha åstadkommits av naturliga orsaker. I studien tror man istället att det handlar om elektromagnetiska yttre influenser som orsakat symptomen.

Havannasyndromet syftar på en rad underliga symptom som drabbat bland annat CIA-anställda, amerikanska diplomater och underrättelsepersonal i flera länder. Första gången symptomen rapporterades in var i Kubas huvudstad Havanna under 2016 då anställda vid USA:s ambassad drabbades av flera symptom.

Symptomen, som kan vara alltifrån näsblod och huvudvärk till problem med minnet och hörseln har sedan rapporterats in i flera fall i, förutom USA, bland annat Australien, Kina, Ryssland, Taiwan och Tyskland.

Debatter angående vad som faktiskt orsakar dessa symptom har pågått sedan dess. Vissa menar att de åstadkommits av någon form av apparat som dessa personer utsatts för, samtidigt som andra hävdar att det finns psykologiska förklaringar bakom.

Sedan i mars förra året har CIA öppnat upp en utredning angående detta. I januari i år meddelade myndigheten att man ännu inte hittat några belägg för att det skulle handla om en attack från en annan stat, även om man tillade att det inte går att utesluta, rapporterade NPR. Vidare fann man att flera fall kan ha haft psykologiska orsaker, men att det samtidigt fortfarande finns ett dussintal fall där man inte kunnat förklara symptomen alls.

I februari släppte US Intelligence Community Panel en studie där man tittat på över 1000 sekretessbelagda dokument gällande fallen och även intervjuat ett flertal personer. Där fann man i flera av fallen att man inte kan förklara symptomen med miljömässiga eller medicinska orsaker, utan man tror att de orsakats av någon form av extern källa, rapporterar BBC.

Det var främst fyra symptom som stod ut i studien och som man kallar för ”kärnegenskaper”: Plötsligt ljud eller tryck i ena örat eller på ena sidan av huvudet, svindel, problem med balans och öronvärk samt en ”stark känsla av lokalitet eller riktning” utan förklaring.

Vid en undersökning av orsakerna kom man fram till att varken psykologiska, sociala, miljömässiga eller medicinska faktorer ensamma kunnat orsaka dessa symptom, även om de kan ha bidragit till att förvärra dem – vilket tyder på att det handlar om någon form av extern påverkan.

I studien tror man att det kan ha att göra med elektromagnetisk energi, speciellt i radiofrekvensområden. En icke standardantenn skulle, enligt studien, kunna orsaka sådana symptom hos en människa. En sådan källa kan också med lätthet gömmas och påverka genom väggar. En annan förklaring skulle kunna vara att man använt sig av någon form av ultraljud. Däremot rör sig ultraljud sämre genom väggar och man skulle behöva vara betydligt närmare källan för att det skulle kunna ha en sådan effekt.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.