Här bordar soldaten fartyget flygandes med jet-teknik

publicerad 4 maj 2021
- av Per Nordin

Storbritanniens marinkår genomförde nyligen en övning där man använde en 440 000-dollars jet-dräkt för att borda ett skepp. Scenerna ser ut som någonting hämtat från en James Bond-film.

Jet-tekniken fascinerar många och många fantiserar också om vad den filmlika tekniken kan komma att användas till i framtiden. Klart är att redan nu har militären tagit fram utrustning som man övar med och ser hur de kan användas – bland annat för bordningsoperationer.


Annonser:


Nu kan dessutom allmänheten ta del av hur tekniken åtminstone delvis fungerar tack vare videoklipp som militären släppt för allmänheten där piloter demonstrerar de unika förmågor dräkterna ger dem tillgång till.

I en av övningarna lyfter en soldat från en liten uppblåsbar flotte och landar sedan utan större svårigheter med hjälp av jet-dräkten på ett medelstort skepp och kastar ut en stege från sidan av båten som resten av soldaterna kan använda för att klättra på dem.

Han demonstrerar också hur snabbt han kan ta sig fram och tillbaka mellan skeppet och flotten och lyckas landa på den lilla båten samtidigt som den guppar fram och tillbaka på grund av vågorna. I en tredje övning lyckas tre olika soldater landa på skeppet med hjälp av sina jet-dräkter.

Även om tekniken ännu är relativt är dyr och fortsätter att utvecklas  och förbättras bedöms det som troligt att militären i framtiden kan ha stor användning av den även i skarpt läge – exempelvis om det handlar om fiendeskepp som av olika skäl ska bordas eller andra former av snabb förflyttning över vatten eller annan svår terräng.

Redan idag kan privatpersoner dessutom köpa en version av jet-dräkten för omkring 440 000 dollar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.