Grönt ljus för Ivf med dna från tre personer

publicerad 11 juli 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Storbritannien blir det första landet i världen som tillåter provrörsbefruktning med dna från tre personer. Men kritiker menar att metoden strider mot all sorts etik.

Den kontroversiella metoden kallas för mitokondrieöverföring. Mitokondrier fungerar som cellens kraftverk och förser kroppen med energi.

Minskar risken för sjukdomar
Genom att använda en lite DNA från en frisk kvinnlig donator kan man, enligt brittisk media, minska risken för funktionsnedsättande sjukdomar som överförs från mamman till barnet.

Men metoden har inte testats på människor – bara på djur. Trots det godkände alltså Storbritannien metoden. Englands chefsläkare Sally Davies säger att man verkligen ska tänka till innan man genomför en provrörsbefruktning med dna från tre personer.

– Det är inte ett beslut att ta lätt på, säger hon till The Guardian.

“Leder till en rashygienisk marknad”
Kritiker menar att metoden strider mot etiken om att barns arvsmassa inte ska manipuleras med genteknik. David King på Human Genetic Alert anser att metoden är onödig och osäker.

– Det är en katastrof att beslutet kommer att passera gränsen till en marknad med rashygieniska designerbebisar baseras på ytterst vinklad och bristfällig information, säger han till BBC.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!