Forskare: Sydostasiater bär DNA från två olika människoarter

publicerad 27 mars 2021
- av Markus Andersson
Indonesisk fiskare.

Sedan tidigare är det känt att alla icke-afrikanska människor har upp till 2 procent DNA från neandertalarna. Ny forskning visar att folkgrupper från Sydostasien därtill har härstamning från Denisovamänniskorna som historiskt ska ha haft en utbredning från Sibirien till sydöstra Asien.

Det är forskaren Saima Baig som i sin podcast diskuterar människans ursprung och lyfter fram att alla icke-afrikanska människor har upp till 2 procent DNA från neandertalare. Vissa asiatiska folkgrupper har dessutom DNA från ytterligare en människoart – denisovamänniskorna – och har generellt dessutom mer DNA från denisovamänniskan än från neandertalare.

Melanesier och australiska aboriginer har upp till fem procent DNA från denisovamänniskor och urbefolkningen på Papua har en ännu lite högre andel denisova-DNA – omkring sex procent.


Annonser:


– Andra moderna asiatiska befolkningar har också en mindre andel denisova-DNA, konstaterar Baig.

Forskaren menar att denisovamänniskorna levde utspridda över ett mycket stort område hela vägen från Sibirien till sydöstra Asien och att de kan ha lärt sig att leva på mycket höga höjder – egenskaper som sedan gått i arv och än idag återfinns hos exempelvis tibetaner.

– Så vi levde alltså inte bara sida vid sida med neandertalare och denisovamänniskor. Vi parade oss också med dem, de bidrog till vår existerande genpool och till vår evolution, konstaterar hon.

De tidiga denisovamänniskorna var i sin tur ytterst sätt uppdelade i tre olika människoarter och 2019 kunde forskare se att folkgrupper från sydöstra Asien av allt att döma har beblandats med alla dessa arter i olika utsträckning.

Baig nämner också att omfattande genetiska undersökningar genomfördes i regionen Indonesien-Nya Guinea och att man kunde se att människor från framför allt Papua Nya Guinea bar på hundratals genvarianter från två av denisovamänniskoarterna som ska ha splittrats för omkring 350 000 år sedan.

Man noterade också att papuanerna blandat sig med en tredje art denisovamänniska för bara 15 000 år sedan, och att de alltså bär DNA från inte mindre än tre arter av denisovamänniskor.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.