Forskare kan ha hittat orsaken till Parkinsons

publicerad 10 maj 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Forskare vid Helsingfors universitet tror att Desulfovibrio-bakterier i de flesta fall är vad som orsakar Parkinsons sjukdom. Enligt forskarna skulle man därmed i praktiken kunna minska symptomen, eller i bästa fall förhindra sjukdomen, genom att screena potentiella bärare av dessa bakterier.

Parkinsons sjukdom drabbar omkring en av hundra som fyllt 60 år, men orsaken till sjukdomen har inte varit helt klarlagd. Forskning har nu visat att sjukdom kan vara ärftlig, men också att en ökad känslighet för giftiga ämnen skulle kunna bidra till nervsjukdomen.

I en ny studie via Helsingfors universitet, som publicerats i Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, har forskare tittat på sjukdomen och dess relation till bakterier i tarmen och magen. Nu tror man att den direkta orsaken till Parkinsons sjukdom kan vara stammar av Desulfovibrio-bakterier.

Våra resultat är betydelsefulla eftersom orsaken till Parkinsons sjukdom har förblivit okänd trots försök att identifiera den under de senaste två århundradena. Resultaten tyder på att specifika stammar av Desulfovibrio-bakterier sannolikt orsakar Parkinsons sjukdom, säger professor Per Saris i ett pressmeddelande.

Det har tidigare funnits misstankar om att just Desulfovibrio-bakterien skulle kunna orsaka sjukdomen. Främst ska risken ligga i miljöfaktorer, med andra ord exponering för bakteriestammarna som ofta finns i exempelvis vattenmiljöer med högt organiskt material. Vidare menar man att enbart en liten andel, omkring tio procent, får sjukdomen av genetiska orsaker. En annan banbrytande del av fynden är att man skulle kunna förhindra sjukdomen, eller minska symptomen, genom att screena möjliga bärare av bakterien innan sjukdomen fullt bryter ut.

Följaktligen kan man inrikta sig på dem genom åtgärder för att avlägsna dessa stammar från tarmen, vilket potentiellt skulle kunna lindra och bromsa symptomen hos patienter med Parkinsons sjukdom, säger Saris.

Parkinsons sjukdom är en nervsjukdom som gör att hjärnan får svårt att kontrollera de nervsignaler som styr rörelser. Detta kan göra att exempelvis musklerna blir stela, man får sämre rörelseförmåga eller skakningar. Det går inte att bota Parkinsons, men man kan lindra symptomen.

Sjukdomen börjar oftast efter 55 års ålder och är vanligare hos män än kvinnor. Globalt lever fler än 6 miljoner människor med sjukdomen. I Sverige ligger siffran på omkring 20 000 personer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!