Dinosaurie uppgrävd i Portugal – största i Europa

publicerad 9 september 2022
- av Sofie Persson
Sauropoder är de största landdjur som levt.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Portugal har man funnit vad man tror är en brachiosaurid-dinosaurie på en tomt. Dessa jättedjur kunde bli upp till 25 meter långa och om bedömningen är korrekt innebär detta att det är den största dinosaurie som någonsin påträffats i Europa.

Det var i mars 2017 som en husägare i staden Pombal i Portugal fann förhistoria skelettrester på sin tomt efter ett påbörjat byggnadsarbete. Forskare kom snabbt till platsen och började gräva på tomten. I år har ett forskningsteam med paleontologer från Spanien och Portugal avslöjat att skelettresterna var från bröstkorg och ryggkotor som troligen tillhört en sauropod-dinosaurie.

Sauropoder, även vanligen kallade långhalsar, är de största dinosaurerna och det största djur som någonsin levt på land. De är växtätare och känns igen på sina långa halsar och svansar. De första sauropoderna uppträdde i tidig jura (cirka 200 miljoner år sedan) och dominerade den senare delen av jura (160-145 miljoner år sedan) i landlivet på alla kontinenter.

Det är inte vanligt att hitta alla revben på ett sådant djur, än mindre i denna position, som bibehåller sin ursprungliga anatomiska position. Detta sätt att bevaras är relativt ovanligt i fossilregistret för dinosaurier, särskilt sauropoder, från den portugisiska övre delen av landet, säger Elisabete Malafaia, forskare vid den naturvetenskapliga fakulteten vid universitetet i Lissabon (Ciências ULisboa), Portugal till vetenskapssajten Physics.

Det förhistoriska skelettet i Pombal tillhör troligen familjen brachiosaurider och kommer från ett fullvuxet djur. Dessa dinosaurier kunde bli 25 meter långa och 12 meter höga. Om estimatet stämmer är denna dinosaurie den största som någonsin påträffats i Europa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!