Att ha hund i hemmet kan förbättra immunförsvaret

publicerad 8 augusti 2012

Studien från Finland omfattade 400 spädbarn av vilka cirka en tredjedel levde i hem med hund som husdjur. Dessa barn visade sig vara friskare än de barn som ej levde i närhet av hund, de blev 10% mindre sjuka, använde betydligt mindre antibiotika och löpte 44 % lägre risk för öroninflammation.

 

Foto: Flickr/overdrive_cz
Studien visar att spädbarn som lever i närheten av hund blir mindre sjuka men säger inget om vad detta kan bero på.

En teori är att barnets immunförsvar får jobba hårdare på grund av hundens bakterier och att detta leder till ett starkare immunförsvar likt principen vid influensavaccinering, då kroppen utsätts för en liten immunologisk reaktion för att i framtiden bättre klara influensan.

Det är dock inte belagt vad detta samband mellan att ha hund som husdjur och förmågan att bättre klara sjukdomar beror på.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!