MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Amerikanskt företag vill flyga turister till stratosfären i vätgasballong

publicerad 28 juni 2020
- av Markus Andersson
Passagerarna får se jorden ovanifrån.

Amerikanska Space Perspective hoppas att inom ett par år kunna börja flyga turister till stratosfären med en stor vätgasballong. För den som vill se jorden från ovan blir det dock dyrt – en biljett väntas kosta omkring 1,2 miljoner kronor.

Ballongen heter Space Neptune och målsättningen är att det ska få plats en pilot och åtta passagerare som tar sig tre mil ovanför jorden med start i Kennedy Space Center, Florida, USA.

Farkosten kommer att stiga mot himlen i en hastighet av cirka 20 km/h och när den nått sin destination kommer den sakta börja fara mot marken igen tills den slutligen landat i Atlanten och pilot och passagerare hämtas upp med båt. Hela flygturen väntas ta omkring sex timmar.

Redan under 2021 kommer tester att påbörjas och förhoppningen är att inom 3-4 år kunna börja flyga faktiska passagerare. Trots det saftiga biljettpriset tror företaget att det finns en marknad för deras affärsidé och många välbärgade människor som kan tänka sig att betala för att se jorden ovanifrån.

Space Perspective är heller inte ensamma om affärsidén att skicka upp turister så högt upp som möjligt under kort tid. SpaceX och Blue Origin är bara två av flera företag som också har annonserat sina planer att börja med kostsamma ”rymdresor” för allmänheten. I vissa fall har biljetter redan börjat säljas för resor som planeras genomföras om flera år.

Under överskådlig framtid förväntas dock rymdturismen vara en exklusiv upplevelse för den allra rikaste delen av befolkningen, detta inte minst eftersom omkostnaderna för att skicka upp någon i stratosfären eller ännu högre upp är extremt höga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend