Vänsterextremt våld väntas efter presidentvalet

Presidentvalet i USA

publicerad 3 november 2020
- av Markus Andersson

Amerikansk polis och säkerhetspersonal varnar för att Antifa och liknande våldsbejakande vänsterextrema nätverk åter kommer att dra igång våldsamma upplopp efter presidentvalet. Enligt bedömare spelar det heller ingen roll vilken av presidentkandidaterna som vinner eftersom syftet är att orsaka kaos och rädsla i befolkningen.

Såväl lokal som federal polis har planerat för hur man ska tackla våldsamma upplopp och kravaller som väntas följa efter presidentvalet. Detta följer bland annat på att många amerikanska städer ännu inte har hämtat sig från de intensiva raskravaller som rasat under sommar och tidig höst.

– Vår information visar att oavsett vem som vinner valet så planerar de (Antifa) för en stor offensiv i syfte att förstöra den globala ordningen som de inte kopplar till ett enskilt parti, säger gräsrotsaktivisten Robert Lewis till Fox News och slår vidare fast att vänsterextremisternas syfte primärt är att skapa kaos och skrämma människor.

Lewis är engagerad i First Amendment Praetorian (1AP), en crowdfunding-finansierad frivillig säkerhetsstyrka vars syfte är att skydda amerikaner så att de kan fortsätta utöva sina grundlagsskyddade rättigheter.

– Vi fokuserar särskilt på religiösa eller politiska event på gräsrotsnivå. Större företag har råd att hyra sina egna vakter och säkerhetsteam men vi vill att även de mindre gräsrotsrörelserna ska kunna känna sig trygga, säger han.

Antifa har varit på tapeten i USA efter att de bedömts ha spelat en avgörande roll i BLM-upploppen som drabbat landet hårt. President Trump har bland annat hotat med att terrorstämpla organisationen.

Enligt Lewis är Antifa betydligt mer välfinansierade och välorganiserade än vad som ofta lyfts fram i medierna. Han pekar på att vänsterextremisterna byter taktik frekvent och även ägnar sig åt psykologisk krigföring, bland annat genom att försöka smyga in infiltratörer i sina politiska motståndarens grupperingar för att exempelvis få det att se ut som att högergrupper har kopplingar till Ryssland.

Personligen oroar han sig dock främst för våldsanvändningen och att oskyldiga amerikaner ska dödas eller skadas av terroristerna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!