USA skickar ännu fler vapen till Ukraina

Det nya kalla kriget

publicerad 11 juli 2022
- av Isac Boman
Ukraina får ytterligare fyra HIMARS.

De enorma resurser som USA har plöjt ner i kriget i Ukraina är inte tillräckliga. Det menar Biden-administrationen som nu vill skicka ett femtonde vapenpaket till Ukraina – där bland annat missilsystem och tungt artilleri ingår.

Om det nya säkerhetspaketet blir verklighet så innebär detta att USA har lagt mer än sju miljarder dollar (74 miljarder kronor) på militärt och övrigt stöd sedan kriget inleddes.

En anonym amerikansk försvarstjänsteman berättar för CNBC att den kommande vapenleveransen är värd cirka 400 miljoner dollar och ”skräddarsydd” för att användas i östra Ukraina. Det handlar bland annat om artilleripjäser i form av howitzers och mobila missilsystem av typen HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems).

Enligt tjänstemannen kommer USA att skicka ytterligare fyra HIMARS till Ukraina – vilket innebär att man skickat sammanlagt tolv vapensystem av denna typ. Systemet har tagits fram för att skjuta olika typer av missiler från en fem ton tung lastbil som flyttar på sig mellan beskjutningarna och som därför påstås vara svår att upptäcka och oskadliggöra för fienden.

Vidare kommer amerikanska trupper att fortsätta träna ukrainska soldater utomlands i hur vapensystemen används. Det tar ungefär en vecka att lära sig att behärska missilsystemen.

– Vi kommer att fortsätta träna dem eftersom vi ser det här som en ihållande strid, säger talesmannen som inte vill tala om hur många ukrainska soldater som genomgått amerikansk träning.

Under fredagen väntas det nya militärpaketet offentliggöras.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.