USA lovar fler miljarder till Ukrainas militär

Kriget i Ukraina

publicerad 25 april 2022
- av Isac Boman
Dollarregn
USA:s Anthony Blinken och president Volodomyr Zelenskyj.

Vid ett möte med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj lovade den amerikanske utrikesministern Anthony Blinken att USA ska finansiera den ukrainska militären med ytterligare minst 320 miljoner dollar – för att krossa Rysslands militära kapacitet.

USA har redan finansierat den ukrainska militären med omkring 3,4 miljarder dollar i militärt stöd sedan kriget i Ukraina inleddes, men Anthony Blinken är tydlig med att man är beredda att gå in med ännu mer pengar – detta för att kraftigt försvaga Rysslands militära kapacitet även för framtiden.

– Vi vill att Ryssland försvagas så till den grad att landet inte kan göra den typ av saker som det har gjort vid invasionen av Ukraina.

Vidare kommer USA att ge nästan 400 miljoner dollar till andra ”allierade länder” som idag ger Ukraina olika former av militärt stöd, rapporterar SVT.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var mycket nöjd med beskedet och hävdade att ”vänskapen mellan Ukraina och USA är starkare än någonsin.”

Noterbart är att Zelenskyjs och Blinkens möte inte var öppet för journalister – dessa fick inte rapportera om samtalet förrän de amerikanska representanterna redan lämnat Ukraina.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur USA-ledda Nato lagt enorma resurser på att utbilda minst 80 000 ukrainska soldater i syfte att modernisera den ukrainska armén och hur höga amerikanska officerare hållit veckovisa strategiska möten med den ukrainska militärledningen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.