USA överväger att inom kort börja leverera långdistansrobotar till Ukraina, en åtgärd som skulle kunna förändra konfliktens strategiska dynamik. Enligt Reuters är beslutet i sig nära men om det klubbas igenom kommer det att dröja flera månader innan leveransen kan ske.
Det förväntas att Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) kommer att inkluderas i det vapenpaket som USA med stor sannolikhet annonserar senare i höst. Källor som talat med Reuters uppger emellertid att beslutet ännu inte är slutgiltigt fastställt.
Tjänstemän i Washington har tidigare uttryckt oro över att leverera JASSM-robotar till Ukraina, då dessa kan ha en betydande inverkan på konflikten. Framförallt genom att en stor del av Rysslands territorium då skulle hamna inom räckvidd för dessa precisionsstyrda vapen – något som hittills fått Biden-administrationen att tveka.
Militära analytiker menar att JASSM-robotar, som är svåra att upptäcka och har längre räckvidd än många av Ukrainas nuvarande vapen, skulle kunna tvinga ryska styrkor att flytta sina koncentrationsområden och försörjningsdepåer långt bort från frontlinjerna.
Update: Russian Foreign Minister Lavrov on possible US supplies of long-range missiles to Ukraine: ‘Our red lines should not be messed with, Washington knows what they are!’
According to Reuters, the US has reached an agreement on providing Ukraine with long-range JASSM… pic.twitter.com/mzej9pjeG7
— US Civil Defense News (@CaptCoronado) September 4, 2024
Voronezh, Bryansk och Krim
Om robotarna avfyras från platser nära Ukrainas norra och östra gränser mot Ryssland, skulle det möjliggöra attacker mot militära mål i städer så långt bort som Voronezh och Bryansk. I söder skulle de kunna användas för att slå mot flygfält eller marina anläggningar på Krim-halvön samt över stora delar av Svarta havet.
För närvarande är JASSM-robotar integrerade endast i amerikanskdesignade flygplan. Ukraina kommer dock inom kort att ha ett antal F-16 som kan bära upp till två sådana robotar vardera.
Det har rapporterats att det pågår försök att göra robotarna kompatibla med Ukrainas nuvarande flygplan av sovjetiskt ursprung, såsom MiG-29 och Su-27, men inga detaljer om vilka flygplan detta gäller har offentliggjorts.
I takt med den allt intensivare pressen från ryska styrkor längs stora delar av fronten, där den ryska armén de senaste veckorna gjort uppenbara framsteg – bland annat finns flera källor som påvisar att man endast är ett par mil bort från den strategiskt viktiga staden Pokrovsk – är Ukrainas behov av kraftfullare vapen större än någonsin.
#UkraineRussiaWar
* Also today there were again many air strikes on Ukrainian territory with hypersonic missiles and cruise missiles. In particular, targets in Lviv, Kryvi Rog and Sumy Oblast were targeted.
* Frontline activity today is lower than usual, which indicates a… pic.twitter.com/axCuOmmv7O— Military Summary (@MilitarySummary) September 4, 2024
“Öka trycket”
Att leverera JASSM-robotar till Ukraina “skulle öka trycket på Washington att lyfta restriktioner kring Ukrainas användning av amerikanska vapen, då deras effektivitet skulle vara begränsad om de inte tillåts användas mot mål i Ryssland”, enligt en anonym anställd i kongressen som arbetar med frågan.
Det är värt att notera att Biden-administrationen tidigare varit uttalat tveksamma till att leverera vapen som kan träffa mål djupt inne i Ryssland av rädsla för att det skulle kunna eskalera konflikten ytterligare.
Äldre modeller av JASSM, tillverkade av Lockheed Martin, har en räckvidd på cirka 370 km och är designade för att vara svåra att upptäcka på radar. Det finns även en version med en räckvidd på över 750 km, men det är ännu oklart vilken typ av robot som kan komma att levereras.
Fakta JASSM-robotar
- Namn: Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM)
- Tillverkare: Lockheed Martin
- Räckvidd: 370 km (äldre modell), över 750 km (nyare modell)
- Användningsområde: Precisionstyrda långdistansrobotar för flygattacker
- Kapacitet: Kan bära en 400 kg sprängladdning
- Funktioner: Svårupptäckta, låghöjdsflygande, programmerbara för undvikande av luftförsvar