Volodymyr Zelenskyjs krav på att Ukraina ska gå med i Nato uppges möta nytt motstånd från tunga aktörer – bland andra Tyskland och USA, uppger franska Le Monde.
Senast i veckan förnyade den ukrainske presidenten uppmaningen att bevilja Ukraina medlemskap i den USA-ledda militäralliansen, där han i ett möte med EU.s utrikespolitiska chef Kaja Kallas gick så långt som att omnämna detta som en ”nödvändig åtgärd för landets överlevnad”.
Enligt en diplomat som citeras av den franska dagstidningen är ett medlemskap i dagsläget dock inte aktuellt – eftersom USA, Tyskland och Ungern motsätter sig ett sådant och att ett medlemskap ”är ett alternativ som gör många allierade mycket oroliga”. Samtidigt uppges Frankrike och Storbritannien stödja ett ukrainskt Natomedlemskap.
Den tillträdande presidenten, Donald Trump, i sin tur överhuvudtaget aldrig stöttat idén om ett ukrainskt Natomedlemskap, utan istället lovat att lösa kriget inom 24 timmar efter att han återvänt till Vita huset. Det kan i övrigt också tilläggas att ett ukrainskt medlemskap hade inneburit att Nato även formellt skulle befinna sig i krig med Ryssland.
Natoexpansion i Öst
Trumps särskilda sändebud för Ryssland och Ukraina, den pensionerade generalen Keith Kellogg, har tidigare föreslagit att USA ”bör erbjuda sig att skjuta upp Nato-medlemskapet för Ukraina under en längre period i utbyte mot ett omfattande och verifierbart fredsavtal med säkerhetsgarantier”.
Redan i september 2022 ansökte Kiev formellt om medlemskap i militäralliansen, och även om vissa medlemsländer uttryckt sitt stöd för detta har alliansen som sådan flera gånger deklarerat att Ukraina inte kan beviljas medlemskap innan kriget mot Ryssland avslutats.
Det kan vidare noteras att Rysslands president, Vladimir Putin, länge har pekat ut just Natos expansion österut som ett av huvudskälen till kriget i Ukraina, och Moskva har framlagt sina fredsvillkor med att Kiev måste släppa sina planer på att gå med i Nato, förbinda sig till neutral status och avstå från alla anspråk på de ukrainska regioner som annekterats av Ryssland.
Förändrad retorik
Zelenskyj har i sin tur tidigare hävdat att fredsförhandlingar inte är möjliga innan dess att Ryssland genomfört ett ”fullständigt tillbakadragande” från allt internationellt erkänt ukrainskt territorium och att gränserna från 1991 återställs. I takt med landets militära motgångar och en växande krigströtthet bland allierade har dock retoriken gradvis förändrats, och nyligen öppnade han för att gå med på en vapenvila – så länge ett ukrainskt Natomedlemskap kan garanteras.