Uppgifter: Storbritannien vill lönnmörda pro-ryska ledare

Det nya kalla kriget

publicerad 19 augusti 2023
- av Isac Boman
Brittiska MI-6 ska ha valt ut cirka 100 militanter med "stridserfarenhet från östfronten".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ryska källor uppger att brittiska underrättelsetjänsten MI-6 tränat en grupp ukrainska militanter som ska sättas in i Afrika. De ska där ägna sig åt sabotage, attacker och lönnmord på afrikanska ledare som vill samarbeta med Ryssland.

Det är den ryska nyhetsbyrån TASS som meddelar att de talat med en högt uppsatt militär källa och fått uppgifter om att cirka 100 medlemmar i ukrainska militanta och högerextrema grupper tränats och förberetts för att operera i Afrika under britternas befäl.

– Enligt uppgifter, som bekräftats av flera källor, har den brittiska underrättelsetjänsten MI-6 bildat och förberett en sabotage- och mordgrupp, bestående av medlemmar i ukrainska nationalistiska och nynazistiska grupper, i ett försök att förhindra samarbete mellan afrikanska länder och Ryssland, säger källan.

Enligt källan ska Zelenskyj-styret ha gett landets säkerhetstjänst SBU, den militära underrättelsetjänsten och försvarsministeriet uppdraget att tillsammans med britterna välja ut cirka 100 rekryter ”med omfattande stridserfarenhet på östfronten” till uppdraget.

– Uppgiften för den ukrainska truppen, som bildats av de brittiska specialtjänsterna, kommer att vara att utföra sabotageattacker mot infrastrukturanläggningar i Afrika och att mörda afrikanska ledare som vill samarbeta med Ryssland, påstås det vidare.

Befälhavare för mordkommandot ska vara överstelöjtnant Vitaly Praschuk vid det ukrainska försvarsministeriet. Redan 2014 deltog han som befälhavare för en sabotage- och spaningsgrupp som utförde operationer i Donetsk och Luhansk och därefter i gemensamma operationer med brittisk underrättelsetjänst i Zimbabwe.

I brittisk media ifrågasätts, som brukligt är, de ryska uppgifterna och man pekar på att de ryska nyhetsbyråerna inte lyckats presentera några faktiska bevis för gruppens existens eller deras påstådda uppdrag att lönnmörda Rysslandsvänliga afrikanska ledare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!