Uppgifter: Amerikanska fordon användes i attack mot Ryssland

Kriget i Ukraina

publicerad 24 maj 2023
- av Isac Boman
Övergivna amerikanska militärfordon.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I början av veckan angreps flera orter i den ryska gränsregionen Belgorod i attacker där minst en person ska ha dött och flera skadats. Enligt vittnesmål och bilder som ryska myndigheter publicerat har amerikanska militärfordon använts vid attackerna.

Det ryska försvarsdepartementet har bland annat publicerat bilder på övergivna amerikanska terrängbilar som ska ha lämnats kvar efter attacken, även New York Times har lyckats bekräfta att det handlar om samma typ av fordon som USA levererat till Ukrainas militär.

Det amerikanska utrikesdepartementets talesman Matthew Miller säger att man känner till uppgifterna om att amerikanska vapen ska ha använts vid attacken mot ryskt territorium, men att man är skeptiska till sanningshalten i anklagelserna.

Han hävdar att USA inte ”uppmuntrar eller möjliggör attacker inne i Ryssland” samt att man ”klargjort detta”.

– Men som vi också har sagt, det är upp till Ukraina att bestämma hur det här kriget ska föras, tillägger han.

Amerikansktillverkad MaxxPro som ska ha tillfångatagits av ryska styrkor. Foto: Telegram

Vilka som ligger bakom attackerna mot den ryska gränsregionen är inte helt klarlagt. Ryska Putin-fientliga partisaner som stödjer Ukraina har offentligt tagit på sig attackerna, men Ryssland anser att det är fastslaget att det var ukrainska sabotagegrupper som genomförde angreppen.

Ukraina själva hävdar att man inte alls varit involverade i attackerna.

Under tisdagen lät ryska myndigheter meddela att man ”förintat” den grupp som under de senaste dagarna attackerat området – men inte heller detta har kunnat bekräftas och under natten mot onsdagen utsattes området för ytterligare drönarattacker.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!