För första gången sedan militanta islamister grep makten i Syrien och störtade landets sekulära regering har ex-presidenten nu valt att bryta tystnaden och berätta varför han egentligen flydde till Ryssland.
Bashar al-Assad uttrycker också att han alltjämt känner en stark samhörighet med Syrien och dess folk och att han trots allt är hoppfull om att landet ”återigen ska bli fritt och oberoende”.
Han uppger bland annat att beslutet att lämna Syrien fattades så sent som på kvällen den 8 december och hans initiala plan var att fortsätta strida mot jihadisterna som dagen innan hade avancerat till huvudstaden Damaskus.
”Jag stannade i Damaskus och utförde mina uppgifter fram till de tidiga timmarna på söndagen den 8 december 2024. När terroriststyrkor infiltrerade Damaskus flyttade jag till Latakia i samordning med våra ryska allierade för att övervaka stridsoperationer. Vid ankomsten till Hmeimim-flygbasen den morgonen stod det klart att våra styrkor helt hade dragit sig tillbaka från alla stridslinjer och att de sista arméposteringarna hade fallit”, skriver Syriens störtade ledare.
”I takt med att fältsituationen i området fortsatte att försämras utsattes den ryska militärbasen själv för intensifierade drönarattacker. Eftersom det inte fanns några hållbara sätt att lämna basen begärde Moskva att basens ledning skulle ordna en omedelbar evakuering till Ryssland på kvällen söndagen den 8 december”, fortsätter han.
”Meningslös ockupation”
Enligt Assad var hans avresa till Moskva ”varken planerad eller skedde under de sista timmarna av striderna”, som vissa hävdat. Tvärtom var han inställd på att varken avgå eller fly innan allt hopp var ute.
Ex-ledaren betonar vidare att han aldrig har sökt befattningar för personlig vinning utan alltid betraktat sig själv som en förvaltare av ett nationellt projekt, som stöds av det syriska folkets tro på dess vision.
”Jag har haft en orubblig övertygelse om deras vilja och förmåga att skydda staten, försvara dess institutioner och stå fast vid sina val in i det sista”, fortsätter han.
”När staten faller i terrorismens händer och förmågan att göra ett meningsfullt bidrag går förlorad tappar varje befattning sitt syfte, vilket också gör ockupationen meningslös. Detta minskar inte på något sätt min djupa känsla av samhörighet med Syrien och dess folk – ett band som förblir orubbat oavsett omständigheterna. Det är en tillhörighet fylld av hopp om att Syrien återigen ska bli fritt och oberoende”, avslutar han sitt brev.
Styrde i 25 år
Bashar al-Assad styrde Syrien i 25 år innan han störtades och dessförinnan satt fadern Hafez al-Assad på posten mellan 1971 och år 2000.
I Västvärlden har Assad särskilt de senaste åren anklagats för att vara en blodtörstig och totalitär despot som styrt landet med järnhand och systematiskt fängslat eller förtryckt regimkritiker och oliktänkande.
Anhängare till den störtade presidenten pekar dock på att Syrien under Assad, till skillnad från många av grannländerna, var ett land där relativt stor frihet rådde, där kristna och ateister kunde leva sina liv utan att riskera att dödas eller utsättas för övergrepp av islamister, och att landet fram till inbördeskriget var förhållandevis välutvecklat och välmående jämfört med andra nationer i regionen.