MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 1 mars 2024

fredag 1 mars 2024

Ukrainske presidentens vädjan till Nato: “Tona ned krigsretoriken”

Krisen i Ukraina

publicerad 31 januari 2022
- av Isac Boman
Volodymyr Zelenskij.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar nu till USA och andra Nato-länder att sluta bidra till att skapa panik genom att sprida uttalanden om ett kommande krig mellan Ryssland och Ukraina.

– Det är respekterade världsledare som talar på ett öppet och olämpligt sätt. De säger att ”i morgon blir det krig”. Det här innebär panik, säger presidenten till Washington Post.

Han menar vidare att omvärlden agerar på ett kontraproduktivt sätt i situationen och målar upp en bild av situationen som inte alls gynnar Ukraina.

– Jag uppfattar inte situationen här som mer spänd än den var förut. Det verkar vara en uppfattning utomlands att det skulle vara krig här. Jag säger inte att en eskalering inte kan komma, men vi behöver inte denna panik, säger presidenten enligt Reuters.

– Jag är Ukrainas president, jag är baserad här och jag tror att jag känner till detaljerna djupare än någon annan president.

Presidenten kritiserar också den internationella massmediala rapporteringen och menar att omvärlden på grund av den får en felaktig bild av situationen i regionen.

– Det är inga stridsvagnar på gatorna, men media ger intrycket, om man inte befinner sig här – att det är krig, att det står en armé på gatorna.

Han menar vidare att den amerikanske presidenten Joe Biden inte heller borde ha kallat hem sin ambassadpersonal från Ryssland.

Däremot påpekar den 44-årige presidenten att man är fortsatt beroende av stöd från USA och Väst och att man ”är tacksamma för att USA stödjer vår självständighet och territoriella integritet.” Samtidigt meddelar Joe Biden att amerikanska trupper kommer att skickas till Östeuropa för att vid behov ”förstärka Nato:s snabbinsatsstyrka”. Exakt hur många soldater som kommer att skickas är dock oklart.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har deklarerat att landet ”inte vill ha krig” och att man eftersöker dialog och samarbete – men att man heller inte tänker låta USA eller någon annan trampa på ryska intressen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend