Ukrainske försvarsministern: Kriget kostar 100 miljoner dollar – varje dag

Kriget i Ukraina

publicerad 5 september 2023
- av Jan Sundstedt
Försvarsminister Oleksii Reznikov lämnade under söndagen in sin avskedsansökan till parlamentet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En dags krigföring kostar Ukraina 100 miljoner amerikanska dollar i direkt budget. Det berättar landets nyss avskedade försvarsminister Oleksii Reznikov.

– En krigsdag kostar oss 100 miljoner dollar. Ta nu budgetarna för alla respektabla stora frivilliga stiftelser och se hur mycket de samlar in. Och ta staten, som spenderar 100 miljoner dollar per dag i allmänhet. Tänk bara på det. Därför är det orättvist att påstå inför regeringen – inför det militära och politiska ledarskapet, inför alla – från lokala ledare till parlament, regering eller president, att allt görs av volontärer. Så är inte fallet, slår Reznikov fast i en intervju med Ukrinform.

Han menar vidare att leveranser från volontärer och frivilliga från den 24 februari 2022 fram till nu uppgår till ungefär tre procent av det totala stödet. Inte bara armén är i stort behov av fortsatta statliga medel, konstaterar Reznikov som uppmanar alla medborgare i landet att fortsätta arbeta och betala skatt.

– Armén är idag den största konsumenten av medel. Men medel behövs också för att driva landet som helhet: infrastruktur, återuppbyggnad, stöd till de utsatta. Därför måste du arbeta och betala skatt. Företagen måste vara proaktiva och stödja entreprenörer.

Stödet hittills: 150 miljarder dollar

Sedan krigets start har Ukraina tagit emot minst 150 miljarder dollar i stöd från internationella partner, framför allt i form av vapenleveranser och militär utrustning – och det är USA som är den i särklass största finansiären.

Sverige är också ett av de länder som lagt miljardbelopp av sin offentliga budget på vapenleveranser till Ukraina, och mycket tyder på att dessa kommer att fortsätta även framöver.

I söndags deklarerade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att han ville avskeda Oleksii Reznikov från posten som försvarsminister och ersätta honom med den nuvarande chefen för den statliga egendomsfonden, Rustem Umerov. Under gårdagen lämnade Reznikov också in en avskedsansökan till Ukrainas parlament.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!