Ukrainsk ambassadör: ”Vi dödar så många ryssar som möjligt”

Kriget i Ukraina

publicerad 25 augusti 2022
- av Markus Andersson
Ambassadören anklagas för att förespråka etnisk rensning.

Ukraina försöker aktivt döda så många ryssar som man bara kan. Det bekräftar Pyotr Vrublevsky, landets ambassadör i Kazakstan under en intervju. Ambassadören menar även att ju fler ryssar som dödas nu – desto färre slipper kommande generationer ukrainare döda.

Det var när han intervjuades av en lokal bloggare som ambassadören bekräftade att den ukrainska strategin i stort går ut på att döda så många ryska medborgare som möjligt och att man ser det hela som en långsiktig plan.

– Vad kan jag säga… Vi försöker döda så många [ryssar] som möjligt. Ju fler ryssar vi dödar nu, desto färre tvingas våra barn döda. Så är det, deklarerar Vrublevsky enligt klippet som sprids.

Uttalandet har väckt stor ilska i Ryssland och Maria Zakharova, talesman för landets utrikesministerium anklagar Volodymyr Zelenskyjs regering för att agera som terrorister.

Bara en ambassadör för en terroristregim kan säga den här typen av saker. Nazisterna i Kiev har mördat människor i tystnad under åtta år och beskyllt Moskva för allting, men nu talar de öppet om sina planer på etnisk rensning”, skriver hon på Telegram enligt ryska statskanalen RT.

Ambassadörens uttalande ska även ha väckt starka reaktioner i Kazakstan och Vrublevsky kallades snart till landets utrikesministerium där dessa protesterade mot uttalandena. Man betonade att det är oacceptabelt att en utländsk ambassadör kommer med denna typ av yttranden och att dennes uppdrag ska vara att främja snarare än att skada relationen mellan länder.

Ryska och slaviska intresseorganisationer i Kazakstan anser dock inte att detta räcker utan kräver att landets utrikesministerium klassar Vrublevsky som persona non grata och utvisar honom.

Denna typ av uttalanden är inkompatibla med ambassadörens status och diplomatisk etik. Utspel som det här kränker freden och harmonin i vårt land där över 120 etniska grupper, inklusive ryssar och ukrainare lever i fred och vänskap”, skriver Volodymyr Bozhko, ordförande för Association of Russian, Slavic, and Cossack Organizations of Kazakhstan i ett uttalande.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!