Ukraina avvisar vädjan om vapenvila – strider ska rasa under ortodoxa julfirandet

Kriget i Ukraina

publicerad 6 januari 2023
- av Markus Andersson
Troende kvinna i den ryska ortodoxa kyrkan i Moskva i Ryssland.

Inför den ortodoxa julhelgen har Rysslands President Vladimir Putin vädjat om att båda sidorna ska utlysa vapenvila i kriget så att människor ska kunna få ett andrum för att fira jul och kunna gå på gudstjänster. Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj accepterar dock inte denna vapenvila utan menar att den ryske presidenten försöker använda julen som ”täckmantel”.

I helgen infaller det rysk-ortodoxa julfirandet och Putin har vädjat om vapenvila under helgdagarna. Eld upphör skulle gälla från och ned lunch idag till midnatt, natten till söndag. Med andra ord 36 timmar.

Eftersom ett stort antal ortodoxa kristna bor i området för stridszonerna, uppmanar vi den ukrainska sidan att förklara en vapenvila för att tillåta dem att delta i gudstjänster på julafton såväl som på juldagen”, skrev Kreml i ett uttalande under torsdagen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj godkänner dock inte att man ska förklara vapenvila i kriget, utan menar i sitt dagliga tal att Putin försöker använda julen som en ”täckmantel” och att den ryske presidenten ”definitivt inte söker fred”.

Nu vill de använda julen som en täckmantel för att en kort stund stoppa våra killars avancemang i Donbass och ta utrustning, ammunition och flytta mobiliserade män närmare våra positioner, säger han.

Även USA:s president Joe Biden har uttalat sig om saken och menar att den ryske presidenten var redo att bomba sjukhus, förskolor och kyrkor över jul och nyår, och att man därför är ”ovilliga att svara på något Putin säger”.

Jag tror att han försöker skaffa sig lite andrum, säger Biden enligt Tass.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.